Parcare gratuită

Acasa- Parcare gratuită

Primii pași sunt cei mai dificili

Localitățile din România au început să ofere parcare gratuită în parcările publice ale primăriilor pentru vehiculele 100% electrice și PHEV. Condițiile diferă de la localitate la localitate, dar în acest ghid ne dorim să oferim informațiile necesare pentru a putea accesa o astfel de facilitate.

Ne dorim să vedem astfel de inițiative în cât mai multe localități.

București

Direcția Parcaje – Administrația Străzilor București emite, în conformitate cu Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 140/2016, viniete pentru parcarea gratuita a autoturismelor electrice sau hibrid înmatriculate în municipiul București. Acestea sunt valabile în parcările publice de utilitate generala de pe teritoriul municipiului București. Vinieta conferă utilizarea locului de parcare fără achitarea tarifului de parcare, acolo unde exista locuri libere.

NU SE MENȚIN LOCURI LIBERE destinate exclusiv utilizării de către deținătorii vinietelor.

Se depune o cerere la care vor atașa în copie următoarele documente:

  1. cererea tip completată de către proprietarul autovehicului (cererile pot fi descărcate de pe site)
  2. însoțită de documentele menționate în cerere.

Pentru autovehiculele aflate în perioada derulării contractului de leasing este necesara împuternicirea emisa de societatea de leasing (proprietarul autovehiculului).

Aceste documente pot fi: transmise și pe adresa de e-mail: office@aspmb.ro sau depuse la sediu Administrația Străzilor București, str. Domnita Ancuța nr. 1, sector 1, luni – joi intre orele 09.00 – 15.00, vineri intre orele 09.00 – 12.00.

Vinietele sunt valabile un an calendaristic (din ianuarie pana în decembrie), indiferent de data emiterii. Vinietele se reînnoiesc anual, în luna ianuarie. Pentru reînnoirea acestora se respecta aceeași procedura.

Constanța

Conform H.C.L nr. 227/2019 pentru completarea H.C.L nr. 221/2017 privind aprobarea unor tarife pentru plata unor servicii de utilități publice, Consiliul local al municipiului Constanța a stabilit faptul că “Persoanele fizice sau juridice din municipiul Constanța, utilizatori de autovehicule hibrid sau electrice, beneficiază de gratuitate, pentru folosirea locurilor de parcare din parcările publice cu plata cu tarif orar, de pe teritoriul municipiului Constanța. Identificarea acestor autovehicule se va face printr-o vinietă, emisă de Primăria Municipiului Constanța.’’

Se depune o cerere la care vor atașa în copie următoarele documente:

  1. Carte de identitate sau certificat de înregistrare fiscal
  2. Declarație GDPR – se găsește pe site-ul Primăriei Constanta
  3. Certificat de înmatriculare al autovehiculului
  4. Documente care fac dovada dreptului de utilizare al autovehiculului.

Aceste documente pot fi: transmise și pe adresa de e-mail: parcari@primaria-constanta.ro depuse la sediul Direcției Gestionare Servicii Publice, strada Ștefan Mihăileanu, nr. 10

Pitești

Vehiculele cu propulsie electrică au dreptul la abonament de parcare gratuit pe baza Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Pitești 138 HCL privind aprobarea Regulamentului de organizare si funcționare a sistemului de parcare cu plata din Municipiul Pitești cu completările aduse in 159 HCL modificarea Regulamentului privind sistemul de parcare cu plata conform articol III.

Sunt doua opțiuni de depunere acte:

  1. Se merge cu certificatul de înmatriculare la serviciul parcări si se obține pe loc abonamentul pentru anul in curs.
  2. Se transmite pe email: serviciul.parcari@gmail.com certificatul si se ridica abonamentul.

Serviciul Exploatare Parcări – programul de lucru cu publicul:
Luni, Marți, Miercuri: 10:00 – 15:00
Joi: 10:00 – 12:00 și 15:30 – 18:30
Vineri: 10:00 – 13:30
Tel: 0348.433.444
E-mail: serviciul.parcari@gmail.com
Platforma on-line a locurilor de parcare de reședință din municipiul Pitești: www.parcaripitesti.ro

Timișoara

Vehiculele cu propulsie electrică au dreptul la abonament de parcare gratuit pe baza Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Timișoara nr. 63/26.02.2013 (trebuie totuși achitat costul de 5 lei al imprimării tichetului).

Zonele de gratuitate (codificate roșu, galben, și albastru corespunzătoare abonamentului General) au fost modificate și completate ultima dată prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Timișoara nr. 577/26.11.2019.

Fiind un abonament cu reducere (pentru care sunt nevoie de acte adiționale), abonamentul de parcare se eliberează doar offline, la sediul Timpark (detalii pe pagina dedicată).

Abonamentul se poate elibera și pentru autovehicule cu autorizație de circulație provizorie (numere roșii), caz în care trebuie să prezentați:

  • cartea de identitate a vehiculului în locul certificatului de înmatriculare (talonul cu marcaj Inspecția Tehnică Periodică – ITP valabil) ca dovadă a sistemului electric de propulsie;
  • odată obținut certificatul de înmatriculare definitivă (numere negre), este suficient să-l prezentați la sediul Timpark și să achitați noul tichet (trebuie predat cel vechi).