Noutati

Acasa- Noutati- Un primar Gospodar

Un primar Gospodar

La începutul lunii august 2020 am avut parte de peisaje și de oamenii minunați în Runcu, județul Gorj la întâlnirea anuală Tesla România.

Pentru a afla cum s-a ajuns ca oameni din toată România să se adune în comuna Runcu pentru a doua oară consecutiv, am stat de vorba cu domnul Adi Câmpeanu, primarul comunei Runcu, și cu Cosmin Unga, organizatorul evenimentului. A fost o discuție relaxată și relaxantă pe parcursul celor 3 zile, cu un program de vizitare și promovare a mai multe obiective turistice din împrejurimile comunei, precum Cheile Sohodolului, Podul lui Dumnezeu din comuna Ponoarele, Casa muzeu Constantin Brâncuși din satul Hobița (comuna Peștișani), Mânăstirea Tismana, Peștera Muierilor.

Primăria Runcu
Cheile Sohodolului
Cheile Sohodolui – Nările
Mânăstirea Tismana

Cum v-a convins Cosmin că merită să investiți în instalarea unei stații de încărcare mașini electrice la primărie?

– Cosmin și cu mine avem pasiunea pentru automobile și în urma cu 5 ani de zile el a făcut trecerea la mașini electrice și de atunci am ajuns să aflu care sunt beneficiile vizibile și invizibile unui astfel de automobil pe termen mediu și lung.

Toata lumea le observă pe cele pe termen scurt: economică la consum, o poți alimenta la orice priză, nu poluează fonic, distractivă la condus.

Însă Cosmin mi-a vorbit și despre ceea ce nu este vizibil: la fel ca la telefoane, unele încărcătoare încarcă mai rapid față de altele și de asemenea de faptul ca atunci când încarci autoturism ai dori să îți încarci și propriile „baterii”. Uneori ai nevoie de o ceașcă de cafea, alteori de o masă și uneori chiar dorești să te odihnești.

În comună avem multe pensiuni frumoase de 3 și 4 Margarete care îți permit să îți încarci bateriile. Pentru a veni în sprijinul pensiunilor precum și a restaurantelor din zona, cu primarii din comunele vecine am decis să instalam de test, pentru un an de zile o stație. Am monitorizat sesiune de încărcare și coroborat cu datele de la pensiuni și restaurante rezultatele au fost cele așteptate, în sensul în care a crescut gradul de ocupare în pensiuni. Explicația este cat se poate de logică: nu vii în localitate doar pentru 20-30 lei curent gratuit oferit de primărie. Dorești să explorezi prin împrejurimi, să te relaxezi, să te bucuri de această natura minunată cu aceste peisaje superbe.

Comuna Peștișani, sat Hobița
O poveste care merita ascultată

Dacă ar fi să punctăm, care are fi concluziile după un an de zile de la instalarea stației?

– Haide să le luam pe cele 3 zone:

Instalare de stații pentru localitate

  • » Costuri de achiziție stație AC 22kW – 500 euro
  • » Costuri cu branșamentul –
  • » Costuri de utilizare – o medie de 25 lei per sesiune de încărcare
  • » Costuri de mentenanță – zero lei – sunt gândite sa stea în vânt, ploaie, zăpadă

Avantaje pe mai multe planuri

  • » Imediate: adăugarea stației de încărcare pe două platforme de mari de încărcare mașini electrice (PlugShare și Tesla) ceea ce duce la o vizibilitate mult mai mare pentru comună atât în țară cât și în afara țării. Așa au ajuns oamenii să știe de aceste stații. Creștere grad ocupare în pensiuni și restaurante, care la rândul lor se aprovizionează local și dau de lucru la alți oameni din comună și împrejurimi
  • » Pe termen lung: creșterea gradului de ocupare din pensiuni și restaurante duce la o creștere a prosperității oamenilor din comună, care duce la o presiune financiara mai mica pe bugetul primarii prin creșterea gradului de ocupare precum și creșterea taxelor și impozitelor colectate pe venituri

Planuri de viitor

  • » Achiziționarea de doua vehicule electrice pentru localitate – costurile de încărcare și operare nu numai că se justifică pe deplin achiziția, dar aș fi un primar risipitor dacă nu am face o astfel de trecere
  • » Instalarea de noi stații de încărcare – pe lângă cele doua existente (am început la primărie în 2019 și am continuat în 2020 la garajul primăriei) o să instalăm o nouă stație. Toate stațiile sunt instalate cu acces nerestricționat 24/24

Să înțelegem ca sunteți foarte mulțumim?

– Puțin spus. Am recomandat și celorlalți primari din comunele din jur precum și restaurantelor și pensiunilor să sprijine această inițiativă. Deja a fost montată o nouă stație în comuna Ponoarele la Conacu’ Boierului (pe care ați și folosit-o atunci când am mers să vizitați Podul lui Dumnezeu) iar primarul comunei în care s-a născut Brâncuși are proiect avizat cu montarea de 3 stații.

“Acesta este viitorul, astăzi!”