Noutati

Acasa- Noutati- Retrospectiva 2019-2022

Retrospectiva 2019-2022

AERO

3 ani de AERO

În urmă cu trei ani, într-un weekend din luna mai, mai mulți pasionați de electromobilitate ne-am adunat la Bran – Cheile Grădiștei să ne cunoaștem și să vedem cum putem să ajutăm în promovarea electromobilității la nivelul României.

 Împreună mutăm munți.

A fost un weekend plin de evenimente și întâlniri, cu oameni minunați, plini de pasiune pentru electromobilitate și, ca urmare a sinergiilor create, în toamna aceluiași an se înființa Asociația pentru Electromobilitate din România – AERO.

Castelul Bran

Scopul AERO a fost și este același: dorim să sprijinim comunitatea din care facem parte, ajutând cu sfaturi administrațiile locale pentru a face trecerea la un transport public și privat mult mai eficient energetic și mult mai sănătos pentru comunitate.

Având un scop clar definit, ne-a fost ușor ca la finalul anului 2019 să ne alegem proiectele pentru termen mediu și să începem să lucrăm la ele și să sprijinim comunitatea din care toți facem parte.

“Unele ne-au ieșit, altele sunt încă in lucru” ne place să spunem 😊

Primul proiect  – Colectare date referitoare la poluarea din capitală

Într-o noapte friguroasă din ianuarie 2020 ne-am adunat în centrul Bucureștiului, lângă parcul Carol, împreună cu autoritățile publice de la acel moment, la o activitate de colectare de date pentru a determina calitatea aerului pentru PM 2.5 și PM 10. Au fost 7 mașini electrice cu senzori mobili care au mers în toate sectoarele din capitală până la centura Bucureștiului pentru a avea o situație clară atât a calității aerului cât și potențialelor surse de poluare.

Toate datele adunate au fost centralizate și predate către autorități.

Ca urmare a acestei activități, s-a tras un semnal de alarmă la nivelul României.

Poluare in Bucuresti

“Daca nu măsori, nu ai de unde să știi ce măsuri trebuie să iei.”

  Mod de calcul si echivalre a poluarii

În acest moment la nivelul României avem rețele de senzori atât din mediul public cât și din mediul privat (precum uRAdMonitor, Aerlive, Airly, că să enumeram doar câteva) și se pot observa atât activitățile sezoniere care influențează calitatea aerului în orașe (centrale termice, sobe, etc.), activitățile curente care generează degradarea continuă a aerului precum și activități accidentale care duc la depășiri ale pragului admis anual într-o singură oră.

Aceste semnale de alarmă trase de comunitate au dus la modificări în modul de sesizare și răspuns la factori de poluare accidentali, dar și modificări la targetul de achiziție al parcului de transport public la nivelul de București și nu numai.

https://www.uradmonitor.com/

Alături de Geeks for Democracy – Cumpărături la ușa ta

Pandemia ne-a făcut să ne repliem și să vedem cum îi putem ajuta pe cei în nevoi. Astfel s-a strâns un grup de voluntari curajoși și inimoși cu mașini electrice iar, cu ajutorul celor de la Kaufland pentru încărcarea mașinilor, s-a mers în a livra mâncare și bunuri de strictă necesitate celor care nu se puteau deplasa – persoane în vârstă sau cu grad mare de risc de îmbolnăvire.

Electric UP

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a lansat programul de finanțare Electric Up, destinat microîntreprinderilor și firmelor mici și mijlocii (IMM), care activează în diverse domenii, cât și hotelurilor, pensiunilor, restaurantelor și altor companii din sectorul HoReCa. Procedurile de înscriere, condițiile de eligibilitate și alte informații sunt disponibile în Ghidul de finanțare, la realizarea căruia a participat și AERO din postura de consultant tehnic.

Un mic sumar despre “Electric Up”:

Programul ElectricUp finanțează IMM-urile și operatorii economici din domeniul HoReCa pentru a instala sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere cuprinsă între 27 kWp și 100 kWp, care  utilizează surse regenerabile, nepoluante de energie, precum și minim o stație de reîncărcare de cel puțîn 22 kW pentru vehiculele electrice și electrice hibrid plug-in, cu minim două puncte de încărcare.

Programul vizează îmbunătățirea calității aerului prin micșorarea emisiilor de gaze cu efect de seră, dar și creșterea gradului de utilizarea a surselor regenerabile de energie și creșterea eficienței energetice.

AERO a ajutat și în evaluarea șanselor reale pe care societățile le-au avut în parcurgerea procesului de implementare a planului de afaceri.

Articolul complet și documentația tehnică necesară, pot fi accesate aici.

Statusul curent al programului Electric Up poate fi accesat aici.

Numere Verzi

Prin prisma bunei colaborări dintre Ministerul Mediului și AERO pe alte proiecte, unele deja enumerate mai sus, în luna octombrie 2021, Guvernul a avut toate datele necesare pentru a iniția și  aproba  introducerea numerelor verzi de înmatriculare pentru vehiculele pur electrice și hidrogen. În luna aprilie 2022 programul a fost publicat în Monitorul Oficial și astfel, la data de 27 iunie 2022 au început să fie emise primele plăcuțe cu numere verzi pentru cele 17 000 de autovehicule 100% electrice existente la data respectivă.

Acesta este primul pas într-un program mult mai amplu, care va fi extins cu diverse beneficii pentru acest tip de autovehicule atât la nivel de administrație locală cât și la nivel național.

Primul beneficiu pentru numerele verzi la care se lucrează în acest moment este accesul în parcările publice din București, pentru autoturismele 100% electrice care au număr de București și care s-ar încadra la Vigneta de parcare, fără a mai fi nevoie de prelucrare suplimentară de date, de timp pierdut atât de autorități cât și de posesori.

Lucruri simple (înlocuirea unei culori de pe plăcuțele de înmatriculare) care au implicații atât de profunde și care aduc îmbunătățiri proceselor administrației publice.

Program AFM – Stații de reîncărcare destinat primăriilor

AERO a prezentat la Digi24 prin membrii săi alături de Președintele AFM programul de finanțare pentru stații de reîncărcare destinat primăriilor, explicând publicului larg necesitatea acestora precum și provocările care urmează în anii următori.

La bloc

Ce este diferit în acest program, sunt strategiile de instalare și încărcare în funcție de tipul de localitate.

Recomandarea AERO a fost și este:

  • Localități de tranzit: stațiile de reîncărcare de mareputere, grupate în minim 4 stații, și amplasate în zonele de tranzit limitrofe orașului, pentru a nu crea trafic suplimentar în localitate.
  • Localități de destinație: stații de reîncărcare de putere mică și multe ca număr, grupate în jurul obiectivelor turistice / cazare în care UAT-urile au prezență.
  • Localități de domiciliu: stații de putere mică/medie, grupate în minim 4 stații și amplasate în zone în care cetățeanul se deplasează să își rezolve sarcinile cotidiene cu administrația publică sau în parcarea de reședință.

Articolul complet poate fi accesat aici.

Statusul curent al programului Stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în localități poate fi accesat aici.

Eveniment

În toată această perioadă am participat la diverse evenimente unde ne-am cunoscut cu voi, am legat prietenii și ne-am distrat, am promovat electromobilitatea, am aflat unii de la alții cu ce probleme ne-am întâlnit și am discutat despre modurile în care am putea să îmbunătățim situațiile întâlnite.

Aici ne amintim cu drag de evenimentele cu AVER, cu EV Show, de Săptămâna Mobilității de la Bacău, evenimentul SmartCity de la Biblioteca Națională.

De asemenea, un alt timp de evenimente au fost cele în care am avut echipe în concursuri și în care s-au clasat și pe podium, cum ar  Super Slalom de la Iași și Transylvania Classic de la Sibiu.

Pentru că ne-am simțit atât de bine și putem să realizăm atât de multe împreună, vă invităm și anul acesta în perioada 11-13 August la standul AERO de la Transylvania Classic 2022.

Pentru membrii AERO există o reducere substanțială din taxa de admitere pentru cei care vor să și participe în cursa de regularitate.

Ce urmează pentru AERO

Știm că mai este de muncă pentru a pregăti România de acest mare val al schimbării, cel al electromobilității. Din acest motiv, avem nevoie de voi, de ideile voastre și acolo unde se poate, chiar de implicarea voastră. Uneori și un simplu sfat mută munți.

Cum vă puteți implica în această schimbare? Cel mai simplu este să vă inscrieți în asociație și să veniți alături de noi.

Vă lăsăm mai jos câteva poze de la evenimentele la care am participat, dragi nouă.